Het verblijf in een zorggezin is altijd zo kort mogelijk en kan variëren van enkele weken tot een jaar. Een begeleider van Pactum begeleidt het kind of de jongere en zijn gezin en samen werken ze aan opgestelde doelen. Dezelfde hulpverlener begeleidt ook het zorggezin in het bieden van een fijne plek voor het kind of de jongere. Samen werken we aan een positieve verandering en toekomst voor het kind.
Wij zoeken zorggezinnen in Noord-Brabant en Limburg
Alvast wat informatie over zorggezin worden
Binnen Pactum onderscheiden we vier vormen van zorggezin:
- Zorgen voor een kind dat tijdelijk niet thuis kan wonen.
Voor kinderen of jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, zoeken we naar een andere plek. Dit kan vanuit crisis zijn waarbij een kind of jongere een aantal weken in een zorggezin verblijft, zodat het kind of de jongere uit de situatie wordt gehaald en in een zorggezin tot rust kan komen. Ook kan er voor langere periode een behandelplek nodig zijn. De hulpverlener werkt dan samen met het netwerk toe naar terug thuis wonen. Als zorggezin bied je kinderen of jongeren een plek waar ze mee mogen draaien in het gezin, een plek waar ze zich positief kunnen ontwikkelen en van waaruit ze kunnen werken aan relatieherstel met het netwerk. Soms wordt duidelijk dat thuis wonen niet meer mogelijk is en werkt het zorggezin toe naar een passende vervolgplek.
- Zelfstandigheidstraject voor jongeren.
Voor een aantal jongeren is duidelijk dat ze niet meer thuis kunnen of willen wonen. Deze jongeren willen dan uiteindelijk zelfstandig gaan wonen. Het zorgggezin werkt aan het vergroten van de zelfstandigheidsvaardigheden, zowel huishoudelijke vaardigheden, als het leren om hulp vragen en leren om problemen op een goede manier oplossen. Als zorggezin help je de jongere om deze vaardigheden te oefenen en ondersteun je de jongere om zijn plannen en dromen waar te maken. - Tweede fase van PEL-traject waarbij een jongere een tijd in het buitenland heeft verbleven om zijn situatie te veranderen.
Jongeren die echt een nieuwe start moeten maken, verblijven een aantal maanden in het buitenland. Daar gaan ze aan de slag om plannen te maken voor de toekomst. Na terugkomst, start de tweede fase van het traject waarin de jongeren in Nederland zijn of haar gemaakte plannen gaan uitvoeren. Dit doen de jongeren bij een zorggezin. Als zorggezin ondersteun je de jongere om zijn plannen en dromen waar te maken en help je hem om niet terug te vallen in oude gewoonten. - Moeder/kind traject
Jonge moeders (14-27 jaar) hebben soms hulp nodig om een zelfstandige toekomst op te bouwen met hun kind. Deze hulp biedt een aantal zorggezinnen van Pactum. De periode waarin moeder en kind bij een zorggezin verblijven varieert een half jaar tot een jaar. Als zorggezin help je de jonge moeder om zelfstandig een veilig gezin te vormen met het kind (en eventueel de vader van het kind).
Het kind of de jongere komt tijdelijk in jouw gezin wonen en draait mee in jouw dagelijkse gezinsleven. Hij of zij komt in jouw gezin tot rust, kan weer een gewoon dagritme opbouwen en positieve ervaringen opdoen. Jouw gezin is een veilige, ondersteunende omgeving waarin het kind of de jongere de kans krijgt om zich positief te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het opdoen van positieve normen en waarden, leren praten over problemen, zichzelf beter leren kennen, leren doorzetten en leren aanpakken.
We werken met een klein team van ervaren hulpverleners. Zowel het zorggezin, het kind/de jongere als het biologische gezin krijgen professionele ondersteuning van een hulpverlener van Pactum. Een hulpverlener is altijd gekoppeld aan een kind of jongere en zijn netwerk en gaat met hen werken aan opgestelde doelen.
Als zorggezin kun je ook een plek bieden voor meerdere kinderen en/of jongeren. Dan kan het zo zijn dat je contact hebt met meerdere hulpverleners. De hulpverlener zal jullie minimaal 1 keer per week bezoeken en vaker als dat nodig is. Ook is het team 24/7 bereikbaar voor zorgouders, zodat je met iemand kan overleggen als er sprake is van een lastige situatie bij jou thuis. Tot slot werken we met coaches. Op basis van jouw vragen kunnen we een coachtraject inzetten. Hierin besteden we aandacht aan datgene wat je als persoon ingewikkeld vindt in bijvoorbeeld de begeleiding van een kind of jongere.
Ook organiseren we jaarlijks netwerkbijeenkomsten. Daarin bespreken we herkenbare thema’s en kun je ervaringen uitwisselen met andere zorggezinnen. We organiseren daarnaast workshops en informatiebijeenkomsten gericht op het vergroten van kennis van veel voorkomende problematieken en hoe je hierop kan reageren in de opvoeding. Tot slot is er een nieuwsbrief, speciaal voor zorggezinnen.
Iedere samenstelling in gezin of huishouden is geschikt om zorggezin te worden, ook als je bijvoorbeeld alleenstaand bent. Een vooropleiding of ervaring met opvoeden is ook niet nodig. Ieder zorggezin en opvoeder krijgt een screening voor we starten.
Daarnaast vragen we:
- een groot hart voor kinderen en jongeren;
- minstens 1 beschikbare opvoeder (als je er bij werkt, moet op die uren een andere opvoeder beschikbaar zijn zoals een partner, kinderopvang of oppas);
- 1 beschikbare slaapkamer;
We werken met een kwetsbare groep kinderen die we uiterst zorgvuldig willen helpen. Daarom krijgen alle zorggezinnen en betrokken opvoeders een zorgvuldige screening en intensieve begeleiding. Na de eerste aanmelding hebben we een gesprek bij jou thuis, waar wij meer informatie geven over het worden van een zorggezin en staan we stil bij jouw motivatie, wie je bent als persoon en je achtergrond. Op basis van deze informatie bespreken we of we met elkaar verder willen.
Van elke bewoner van het gezin (12+) vragen we een Verklaring Omtrent Gedrag. In een vervolggesprek bekijken we met elkaar wat jullie sterke punten zijn als gezin, voorkeuren voor matching en mogelijkheden. Verder bespreken we ook aandachtspunten en kijken we naar de veiligheid van de woning. Op basis van deze gesprekken maken we een Zorggezin Ondersteuningsplan, waarin we zowel de besproken informatie als de afspraken vastleggen. Dit plan gebruiken we als basisdocument voor de matching met een kind of jongere. In de matching houden we nauwkeurig rekening met de wensen rondom de doelgroep. Een aanmelding bespreken we altijd met jullie als zorggezin. Hierbij houden we rekening houden met jullie grenzen. Er vindt altijd een kennismaking plaats met het kind of de jongere waarbij het hebben van een klik belangrijk is.
'Het mooiste is het als jongeren zich op hun gemak voelen.'
Toen een deel van hun kinderen uit huis was, was het voor Mieke en Ruud het ideale moment om met een zorggezin te starten. Inmiddels zijn ze al jaren zorggezin. Ze vertellen hun ervaringen.
Meer ervaringsverhalen
Mag ik tijdelijk bij jou wonen?
Verschillen tussen een zorggezin en pleegzorg
Regelmatig krijgen we de vraag wat een zorggezin nu anders maakt dan een pleeggezin, omdat bij beide vormen gezinnen kinderen en jongeren opvangen.
In de basis verschillen de gezinnen zelf niet veel van elkaar. Zowel bij een pleeggezin als bij een zorggezin zijn we op zoek naar mensen met een groot hart, die de mogelijkheid hebben om een kind een plek te bieden. Toch zijn er een twee belangrijke verschillen, namelijk:
Er is altijd sprake van een vraag rondom behandeling voor het kind/de jongere en/of het netwerk. Dit bieden we het liefst zo thuis mogelijk in plaats van op een behandelgroep. Met intensieve begeleiding, werken we aan de opgestelde behandeldoelen en kan het kind of de jongere toewerken naar huis of naar een passende vervolgplek. Doelen kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op:
- eigen kwaliteiten ontdekken en vergroten;
- eigenheid ontwikkelen;
- grenzen leren accepteren;
- een beter contact krijgen met ouders.
De betrokken hulpverlener komt wekelijks bij jou thuis langs. Samen bespreek je het gedrag van het kind of de jongere, onderliggende behoeftes van het kind of de jongere en hoe je hier als zorggezin op kan reageren. Je kunt ook een groter beroep doen op begeleiding dan bij pleegzorg. Zo is er buiten kantoortijden altijd iemand uit het team bereikbaar als er bijvoorbeeld een lastige situatie is bij jou thuis. De hulpverlener is naast de wekelijkse gesprekken bij jou als zorggezin, ook intensief bezig met de behandeling voor het kind of de jongere en zijn netwerk. Door deze intensieve vorm van begeleiding kunnen we soms kinderen en jongeren met moeilijker gedrag, toch op een fijne manier binnen een gezin laten verblijven.
Als zorggezin hoef je dus niet over extra vaardigheden of een opleiding te beschikken. Het is voornamelijk belangrijk dat je bewust kiest om kinderen en/of jongeren een tijdelijke plek te bieden en dat je ervoor open staat dat de begeleiding intensiever is.