Nuttige informatie voor zorggezinnen
Als zorggezin krijg je een financiële vergoeding als er een kind of jongere bij jou thuis verblijft. Deze vergoeding wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de landelijke norm voor pleeggezinnen. Deze vergoeding bestaat uit de huur en de voeding/overige kosten. Daarnaast ontvangen zorggezinnen nog een extra vergoeding, namelijk de vergoeding voor begeleiding.
De ouders van het kind of de jongere zijn verantwoordelijk voor het betalen van zakgeld, kleding, sport/hobby’s en reiskosten.
Wanneer een jongere in een zelfstandigheidstraject zit en zorgt voor zijn of haar eigen maaltijden, kun je ervoor kiezen om het geld voor voeding rechtstreeks aan de jongere te betalen.
Komend jaar worden er twee informatiebijeenkomsten georganiseerd.
Presentiebenadering
Eén bijeenkomst zal in het teken van de presentiebenadering van Andries Baart staan. In de presentatiebenadering gaat het om voor de ander te zijn en niet zozeer om het oplossen van problemen. Het draait om een goede en nabije relatie, om zorg, om waardigheid van de ander. Op een laagdrempelige manier leggen we uit hoe je altijd bij een kind of jongere kunt aansluiten zonder dat er voorkennis van problematiek of geschiedenis nodig is. Je krijgt als zorggezin handvatten over hoe je op een veilige manier een relatie kan aangaan en onderhouden met kinderen of jongeren die al heel wat hebben meegemaakt.
Hechting
Een tweede bijeenkomst zal in het teken van hechting staan. Als de band tussen ouder en kind goed is, leert een kind om mensen te vertrouwen. Een ander woord voor deze band is: hechting. Kinderen met hechtingsproblemen hebben weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze vinden het moeilijk zich kwetsbaar op te stellen. Ze kunnen niet geloven dat ze op andere mensen kunnen rekenen. Hechtingsproblemen kun je herstellen/verminderen. Als je werkt aan de band tussen kinderen en ouders kun je het vertrouwen altijd herstellen. De veiligheid die je als zorggezinnen voor de jongeren en kinderen mee brengt kan een grote bijdrage leveren aan het herstel van een verstoorde hechting.
Data voor deze bijeenkomsten en locatie volgen.
'Mijn leerpunt is loslaten'
Zorgouder Christa: 'Ik heb veel baat heeft gehad bij de ondersteuning van Pactum. Mijn leerpunt is loslaten. Ik kan niet de hele wereld redden. Bij Mette is het me niet gelukt, dat heb ik moeten leren accepteren. De gesprekjes met mijn begeleider hebben me geholpen om met die emoties om te gaan. Gelukkig is het tussen mij en Mette wel weer goed gekomen.'
Meer ervaringsverhalenSamen met jou (en alle andere betrokkenen) werken we aan de doelen van het kind of de jongere.