Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Je kunt voltijds pleegouder zijn of deeltijd (een aantal dagen per week of maand). Ook kun je kiezen voor opvang voor een korte periode of voor een langere tijd.
Naar een informatieavond?
Tijdens een informatieavond vertellen we je alles over welke vormen van pleegzorg er zijn, wat het betekent om pleegouder te zijn, en wat daar allemaal bij komt kijken.
Wij zoeken pleeggezinnen in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg
Alvast wat informatie over pleegouder worden
Pleegzorg Nederland heeft alle veelgestelde vragen met antwoorden overzichtelijk gebundeld in een digitale brochure. Neem eens rustig de tijd om deze door te lezen.
Om je een basis te geven als pleegouder bieden we je een intensief voorbereidingstraject.
- Dit start met een informatieavond waarvoor je jezelf kunt aanmelden. Deze vinden plaats op diverse data door het jaar heen op diverse locaties. Het tijdstip voor alle sessies is van 19.30 tot 21.30 uur.
Bekijk de datums, locaties & het aanmeldformulier - Voordat je aan een volgende stap kunt deelnemen, zullen we, via een door jou ondertekende justitiële akkoordverklaring, bij de Raad voor de Kinderbescherming vragen om VGB (Verklaring van Geen Bezwaar).
- Daarna zal er een eerste huisbezoek zijn waarin we nader kennis maken met elkaar.
- Uiteindelijk is deelname aan een training mogelijk. Heb je dit traject doorlopen, dan ben je klaar voor het pleegouderschap.
Het is van belang dat de keuze voor pleegouderschap door het hele gezin gedragen wordt. Het voorbereidingstraject helpt je om een weloverwogen besluit te kunnen nemen of pleegzorg bij je past.
www.pleegzorg.nl is een platform voor pleegouders en geïnteresseerden in pleegzorg. Hier vind je heel veel informatie. Neem er eens een kijkje als je je voorbereid op het pleegouderschap.
Begeleiding
Pleegzorg doe je niet alleen. Op het moment dat een pleegkind in jouw gezin geplaatst wordt, maken we afspraken met jou over de begeleiding vanuit de pleegzorgwerker. In de begeleiding staat de ontwikkeling van het kind centraal, maar er wordt ook gesproken over de hulp die je nodig hebt bij de zorg voor het kind, de contacten met ouders van het kind, financiën et cetera. Samen met jou maakt de pleegzorgwerker afspraken over de begeleiding, bijvoorbeeld wat de frequentie is van een bezoek. We maken een plan voor het pleegkind én ook een Pleegouder-BegeleidingsPlan (PoBP). In dit jaarlijks te bespreken plan staat wat je sterke kanten zijn en welke aandachtspunten er zijn in je rol als pleegouder. De pleegzorgwerker stemt de begeleiding en ondersteuning hierop af.
Pleegzorgwerker verbonden aan het kind
De pleegzorgwerker is als zorgcoördinator vanaf het begin tot het einde van de hulp aan het pleegkind verbonden. Dit betekent, dat als je afscheid neemt van een pleegkind dat bij jouw pleeggezin gewoond heeft, je ook afscheid neemt van de pleegzorgwerker. Bij de komst van een volgend pleegkind, kan het zijn dat je weer dezelfde pleegzorgwerker krijgt, maar het kan dus ook een andere pleegzorgwerker zijn. Bovendien kan er tussentijds noodgedwongen om diverse redenen een wisseling van pleegzorgwerker of zorgcoördinator plaatsvinden.
Jezelf ontwikkelen als pleegouder
Gedurende het hele pleegouderschap bieden we mogelijkheden om je als pleegouder te blijven ontwikkelen o.a. door trainingen en workshops. Ook op www.pleegzorg.nl vind je over allerlei pleegzorg gerelateerde onderwerpen informatie, trainingen, etc. die je als pleegouder sterker maken.
Nazorg
Soms is pleegzorg langdurig, soms is het voor een kortere tijd. Als een plaatsing om welke reden dan ook eindigt, dan verlenen wij nazorg in de vorm van een eindgesprek. Hierin wordt met jou, de plaatser en de pleegzorgwerker besproken hoe het pleegkind in jouw gezin geleefd heeft en hoe je het pleegouderschap ervaren hebt. We bespreken het verloop van de plaatsing, de begeleiding en bekijken of extra nazorg nodig is.
Binnen Pactum is een Pleegouderraad (POR) actief. De POR is een onafhankelijk orgaan en heeft als belangrijkste doel de belangenbehartiging van de pleegouders van Pactum. Daarnaast wil de POR de landelijke, maar vooral lokale politiek informeren en aanspreken op het belang van een goede pleegzorg en de rol van de pleegouder daarin. Omdat zij jou vertegenwoordigen, hopen zij ook van jou te horen. Het is goed mogelijk dat je ook goede ideeën hebt of zaken kan aandragen, waar de POR mee aan de slag kan. Zij horen graag van jou en zijn bereikbaar via email:
- Voor pleegouders in Limburg: por.rubicon@gmail.com
- Voor pleegouders in Gelderland/Overijssel: pleegouderraad@pactum.org
Wennen
Pleegouders Lilian en Guus: 'In het begin was het natuurlijk wennen, aan beide kanten. 'Net als puzzelstukjes die je in de lucht gooit en weer aan elkaar probeert te leggen. Dat kost gewoon tijd.'
Lees het hele verhaal van Lilian en Guus
Pleegzorg is je hart volgen
Over samenwerking met ouders
Ouders blijven altijd een rol spelen in het leven van een kind. Het contact met de eigen ouders van een kind is belangrijk en stimuleren wij als Pactum ook.
In Nederland wordt er door alle betrokken partijen hard aan gewerkt om kinderen zoveel mogelijk bij hun eigen ouders te laten opgroeien.
Lukt dat niet? Dan is het belangrijk dat ouders zoveel mogelijk een plek houden in het leven van hun kind. Wanneer pleegouders en ouders elkaar accepteren en respecteren, is dat prettig voor alle betrokkenen en heeft dat een gunstige invloed op de ontwikkeling van het kind. Goed samenwerken met de ouders is daarom belangrijk.
Dit heet ook wel gedeeld opvoederschap.
Of je nu voltijds of deeltijd pleegouder bent, goed samenwerken levert alleen maar winnaars op. Het zorgt voor minder loyaliteitsconflicten als het pleegkind het gevoel heeft dat zijn ouder ook een rol heeft en er mag zijn.
Hoe mooi is het bijvoorbeeld als een ouder een kind naar zwemles kan brengen? Ouders kunnen een kind zo laten weten: ‘ik ben jouw ouder.’ En een pleegouder wordt hierdoor weer een beetje ontlast.
Lees ook het artikel Gedeeld opvoederschap | Pleegzorg.nl
Een bezoek aan of van de ouders is vaak best spannend voor een pleegkind. Ze hebben vaak hoge verwachtingen en willen het zelf ook graag goed doen. Soms valt het dan tegen en dit kan veel impact op een pleegkind kan hebben. Als pleegouder kun je helpen je pleegkind te ondersteunen in de omgang met zijn ouders.
Lees er meer over op Pleegkind begeleiden bij de omgang met de ouders | Pleegzorg.nl
Een goede relatie en samenwerking tussen ouders en pleegouders is helpend voor de ontwikkeling van een pleegkind. Maar goed samenwerken is soms ingewikkeld.
Op pleegzorg.nl vind je een aantal video’s met handvatten hoe je goed kunt samenwerken.
5 gouden regels voor samenwerking | Pleegzorg.nl