Wij zoeken gezinshuizen in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel
Als gezinshuisouder ben je naast opvoeder ook professioneel begeleider. Je werk en privéleven zijn nauw met elkaar verbonden. Je vormt 24/7 de vaste basis voor kinderen en jongeren die vragen om een specifieke opvoeding die aansluit bij hun problematiek en ontwikkelingskansen. Jongeren wonen vaak voor een langere tijd bij jou. Uiteraard doe je het niet alleen: je krijgt intensieve begeleiding van Pactum.
Alvast meer informatie over gezinshuizen
Een gezinshuis is een kleinschalige vorm van jeugdhulp georganiseerd vanuit een natuurlijk gezinssysteem. Soms zijn er binnen een gezin zoveel problemen dat het voor een kind beter is om tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Dat kan bijvoorbeeld in een gezinshuis. Een gezinshuis is een gewoon huis in een gewone wijk, waar gezinshuisouders professionele begeleiding, ondersteuning en zorg bieden.
Samen met ons bied je kinderen en jongeren een plek waar zij zichzelf kunnen zijn en waar ze kunnen opgroeien met professionele begeleiding, ondersteuning en zorg. Als gezinshuisouder observeer, begeleid en stimuleer je jongeren binnen een gezinssituatie en onderhoud je contacten met hun netwerk (bijv. school, therapie en verenigingen). Samen met collega-gezinshuisouders werk je op professionele wijze aan intervisie en overlegmomenten. Bij Pactum bieden wij extra scholing, intensieve begeleiding, casus overleg en coaching voor het eerste jaar.
- Jullie creëren een zo normaal mogelijke gezinssituatie, zodat kinderen en jongeren zo normaal mogelijk opgroeien. Dit betekent dat jullie ze ondersteunen, observeren, behandelen, verzorgen, stimuleren en activeren.
- Jullie geven de kinderen en jongeren, die vaak al veel hebben meegemaakt, naast liefde en aandacht, ook extra begeleiding en ondersteuning.
- Binnen jullie gezin helpen jullie de kinderen en jongeren om weer vertrouwen te hebben in anderen en om zichzelf te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat kinderen en jongeren in een gezinshuis 24/7 dezelfde opvoeders hebben en zo normaal mogelijk en goed opgroeien.
- In de opvoeding houden jullie rekening met de achtergrond en situatie van de jongeren. Je kunt aansluiten bij de behoeften van het kind of jongeren.
- Waar mogelijk hebben jullie een grote rol bij het actief betrekken van ouders bij hun kind. Zij behouden een belangrijke positie. Het streven is altijd dat kinderen of jongeren op termijn volledig of in deeltijd bij hun ouders of netwerk kunnen verblijven.
Er wonen maximaal 4 gezinshuiskinderen tegelijkertijd bij jou of jullie gezin.
Naast dat een gezinshuis bij je moet passen, zijn er ook een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:
- Je hebt een stabiel gezin, met of zonder eigen kinderen. Samen met Pactum geef je kinderen en jongeren een plek om (tijdelijk) op te groeien.
- Je kunt de kinderen en jongeren de warmte en geborgenheid van een gezin bieden en bij jou(w gezin) kunnen ze zichzelf zijn.
- Je hebt een passende opleiding om te zorgen voor kinderen en/of jongeren aangevuld met professionele ervaring. Je eventuele partner heeft ook affiniteit met de zorg voor kinderen en jongeren. Concreet betekent dat:
Voor gezinshuizen in loondienst
Je hebt een mbo-niveau 4 opleiding (of voltooid EVC-traject) afgerond. Daarnaast moet je, en ook je eventuele partner, een VOG kunnen afgeven.
Voor zelfstandige gezinshuizen
Je hebt minimaal een mbo-niveau 4 opleiding afgerond en bij voorkeur een hbo-opleiding afgerond op pedagogisch gebied. Ook ben je SKJ geregistreerd. Daarnaast moet je, en ook je eventuele partner, een VOG kunnen afgeven.
- Je straalt rust en stabiliteit uit, hebt realistische verwachtingen over de ontwikkeling van de geplaatste jongeren. Je bent flexibel, geduldig en hebt doorzettingsvermogen. Je hebt gedegen kennis over de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Reflecteren is je tweede natuur, je bent positief ingesteld en hebt een gezonde dosis humor.
Om een gezinshuisouder te worden wordt er samen eerst een uitgebreid en intensief proces doorlopen.
In een gezinshuis wonen kinderen en/of jongeren die meer zorg en begeleiding nodig hebben, omdat ze al veel hebben meegemaakt in hun leven. De problemen zijn zo complex dat het wonen thuis en/of in een pleeggezin niet haalbaar is. Elk kind heeft een specifieke hulpvraag.
Pactum ondersteunt bij de matching van een kind of jongeren en kijkt daarbij goed of het kind of de jongere bij het gezin past. Daarnaast biedt Pactum buddyschap en begeleiding aan. Hieronder vallen: extra scholing, intensieve begeleiding van een ambulante gezinsbegeleider en van een gedragswetenschapper, casus overleg en coaching.
Gedurende de hele samenwerking faciliteert Pactum intervisie met collega- gezinshuisouders.
- Gezinshuizen die in dienst van Pactum zijn krijgen een salaris.
- Gezinshuizen waarmee we een contract afsluiten in onderaannemerschap krijgen een bepaald tarief per kind per dag.
Herken je je in de criteria die we stellen voor gezinshuisouders? Meld je dan bij ons aan. We maken graag kennis met je. Is dat van beide kanten positief dan gaan we graag het selectie- en screeningproces met je aan. Het is een intensief proces.
Kies je ervoor als gezinshuisouder in loondienst aan de slag te willen, dan loopt het screeningsproces via Pactum. Wil je als zelfstandige een gezinshuis starten, dan vindt de screening plaats via gezinshuis.com.
Gezinshuisouder Lilian: 'We wonen met z’n allen in een gezin en ik geef iedereen alle liefde, maar het is ook mijn werk. Waar de jongeren ook vandaan komen, wat ze ook hebben meegemaakt, mijn doel is dat ze weer vooruit kunnen kijken.'
Lees het hele verhaal van LilianIn een gezinshuis groeit iedereen: kinderen en gezinshuisouders
Gezinshuizen zijn er in diverse organisatievormen
Het hoofdonderscheid is of een gezinshuisouder in loondienst of als zelfstandige werkt. Zelfstandige gezinshuizen kunnen werken als onderaannemer of als franchisenemer.
Als gezinshuisouder kun je een dienstverband hebben bij Pactum. Je bent dan dus in loondienst. De omvang van de arbeidsovereenkomst is afhankelijk van het aantal kinderen dat bij je woont. De zorg voor en het verblijf van de kinderen vallen dan onder de verantwoordelijkheid van Pactum. Ga je deze functie samen met je partner aan, dan ontvangt jouw partner een vrijwilligersovereenkomst.
In jouw werk krijg je op structurele basis begeleiding van een ambulante gezinshuisbegeleider en een gedragswetenschapper.
Start je een gezinshuis als franchisenemer dan ben je een kleinschalige onderneming. Binnen Pactum werken we met gezinshuizen die als franchisenemer zijn aangesloten bij gezinshuis.com. Je krijgt per geplaatst kind een dagvergoeding. Van deze vergoeding betaal je ook alle kosten voor het verblijf, waaronder huisvesting, eten en drinken, schoolgeld en contributies.
Gezinshuis.com ondersteunt jou in het ondernemerschap en houdt toezicht op de kwaliteit. Pactum ondersteunt je met de begeleiding aan de kinderen die aan jou zijn toevertrouwd.
Ben of begin je een zelfstandig gezinshuis, dan kun je als onderaannemer voor Pactum werken. Wij gaan een overeenkomst aan over de geplaatste kinderen in jouw gezinshuis. In deze vorm is Pactum hoofdverantwoordelijk voor de zorg. Jij voert als gezinshuis de zorg uit en bent verantwoordelijk voor het verblijf van de kinderen en jongeren. Je ontvangt begeleiding van de gezinshuiswerker en ondersteuning van de gedragswetenschapper van Pactum.
We helpen je graag ontdekken welke vorm het beste bij jou past.